Grafikinställningar

På denna sida listar vi rekommenderade grafikinställningar, både för Windows, ditt grafikkort och för IRONCAD.

Windows, inställningar och grafikhantering

Vi har märkt att det finns några inställningar man kan göra i Windows för att få bättre prestanda i IRONCAD. Speciellt för dem som upplever en tröghet i menyer och funktioner som är oberoende av hur stora filer man öppnar.

Windowstema

En inställning som ofta påverkar mer än man kan tro är transparenta fönster i Windows Vista och Win 7. Genom att stänga av den inställningen går man ibland från knapp användbarhet till riktigt bra grafikprestanda i programmet.

Via Kontrollpanelen, Utseende och Anpassning, Anpassning, knappen Fönsterfärg kan man stänga av transparenta fönster, då vi har märkt att t.ex. transparenta ramar i Windows-fönstren stjäl mycket grafikprestanda.

Att helt ändra Windows-tema till Window 7 Basic i Kontrollpanelen är också något att testa om man har generella grafikproblem.

WinTheme Win7Basic

Energisparfunktioner
Byt till energischemat Hög prestanda i Kontrollpanelen. Se också till att alltid ha strömkabeln i din bärbara dator när du kör program som kräver mer prestanda. När man kör prestandakrävande program som t.ex. CAD kan man inte samtidigt snåla på prestandan. Kräma på det som går!

Energialternativ HighPerf

Grafikkort och drivrutiner
Kontrollera, via Enhetshanteraren under Bildskärmskort, att du inte har fler än ett grafikkort installerat i din dator. Det är tydligen ganska vanligt när man köpt till ett grafikkort till stationära datorer. Då kan man även ha drivrutiner för t.ex. ett Intel HD 4000-"grafikkort" (snarare "grafikchip") installerat också. Detta kan innebära en konflikt med ditt "riktiga" grafikkort.

InstalledGraphics

IRONCAD, Options

Grafikmotor
Testa att stänga alla öppna filer, växla mellan OpenGL och DirectX och testa om du upplever grafiken bättre med den ena eller den andra. Det är svårt att rekommendera en inställning, men de flesta har bäst prestanda med OpenGL. Datorer som har sämre grafikkort (eller enbart ett "chip", t.ex. Intel HD-grafik) eller spelkort, t.ex. nVidia GeForce eller AMD Radeon kan dock fungera bättre med DirectX-inställningen.

Grafikkontroll
Se till att använda Auto och inte Geometry.

2D-ritningsgrafikprestanda
Dra ned slajdern för Drawing Dynamic Draw Delay för bättre respons i ICD-ritningen.

Transparens i 3D
Slå av inställningen Use low quality transparency effects when FPS is low (förenkla transparens) för att få bättre grafikupplevelse. Inställningen kom i v2013 och många upplever att framförallt transparenta parter hanteras sämre mot tidigare versioner pga av detta!

IRONCAD 3D-scenens bakgrundsinställningar

Via högerklick i bakgrunden och inställningen Realistic kan man påverka prestandan via några inställningar under Dynamic mode. Se till att dra slajdern för "bra upplevelse vs. bra prestanda" till höger mot High Performance (bra prestanda) om du har filer med många parter och mycket kantlinjer som ritas upp och du upplever att grafiken segar ned.

Tips och Tricks

Dölj kantlinjerNär man roterar och panorerar i 3D-scenen är det framförallt mängden svarta kantlinjer som påverkar hur mjukt och snabbt kameran jobbar. Om man har väldigt många kantlinjer i en 3D-scen kan man temporärt stänga av visningen av dem för att bättra på prestandan.

Antingen via Property Browser när inget är markerat, eller via menyn till höger i underkanten.

Dölj parter
Använd Hide-funktionen för att dölja saker som du inte arbetar med för stunden. Hide Unselected är en väldigt användbar funktion då man kan markera flera saker och dölja allt annat som man inte ska jobba med via ett enkelt klick. Högerklick i bakgrunden och Show All tar snabbt fram alla dolda objekt igen!

Kör test av grafikkortet
Utvecklarna av grafikmotorn i IRONCAD har tagit fram ett test som man kan köra om man upplever problem med grafiken. Det lägger även till drivrutinerna för DirectX om man saknar det i listan under Options/Rendering.

Ladda ned, packa upp och installera GFX Hardware Test - http://www.ironcadsupport.se/filer/GFX_HARDWARE_ANALYSIS2010_vc10_install.zip (17,3 MB)
Därefter visas de tre olika testen för DirectX, OpenGL och OpenGL2 i Windows Startmeny.

För varje test skapas en rapport i en vanlig textfil i mappen C:\Program Files (x86)\TechSoft3d\gfx_hardware_analysis_2010

Zippa gärna ihop de tre rapport-textfilerna och mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och ange vilken datormodell du använder.