Det finns en mängd bra mjukvaror som ersätter eller kompletterar de program som man använder i Windows.
Många som vi pratar med har tipsat om dessa och fortsätt gärna att tipsa oss om fler användbara program!

Användbara små program

7-zip - http://7-zip.org/
En kompakt, gratis mjukvara för att hantera en mängd filtyper för komprimerade filer bl.a. zip-filer. Dess egna format .7z är oftast mer kompakt än .zip, men inte lika vanligt.

Notepad++ - http://notepad-plus-plus.org/
Anteckningar på steroider!

CutePDF Writer - http://www.cutepdf.com/
PDF-skrivare som istället för att skriva ut papper skapar en PDF-fil på din dator. Helt fri för både kommersiellt och hemmabruk.

Process Explorer - http://technet.microsoft.com/sv-se/sysinternals/bb896653.aspx
En aktivitetshanterare som ger en bättre översikt över vad som körs just nu. Kan ersätta den vanliga aktivitetshanteraren.

Clover - http://ejie.me/
En alternativ Utforskare som enbart lagt till flikar i den vanliga, i övrigt är de helt lika. Även kortkommandot [Win] [E] startar Clover.

QT Tab Bar - http://qttabbar.sourceforge.net/
Ett tillägg till den "vanliga" Windows Utforskaren för många fler alternativ och flikar för olika öppna mappar. Mycket mer avancerad än t.ex. Clover ovanför.

Free Commander - http://freecommander.com/
Utforskaren på krut, steroider och konstgödsel! Här finns alla möjligheter att få full kontroll på din hantering av filer! Det finns även en inbyggd kommandoprompt och mängder av inställningar.

Classic Shell - http://www.classicshell.net/
Startmeny framförallt för Windows 8 i "vanlig klassisk stil". Det är många som ogillar Windows 8 och även Windows 10 bl.a. pga avsaknaden av eller skillnaden på Startmenyn. Helt fri att ladda ned och använda, man kan donera en slant om man vill.

CamPlay - http://goo.gl/kZ6Pua
AVI-videospelare som används i bl.a. de videos som Solidmakarna spelar in till t.ex. kursmaterial och annat. Kräver ingen installation.

VideoLAN VLC - http://www.videolan.org/vlc/
En mångsidig mediaspelare som läser de allra flesta formaten.

ZBar - http://www.zhornsoftware.co.uk/zbar/
Använder man dubbla skärmar gör detta tillägg bl.a. att Windows aktivitetsfält lägger sig över båda skärmar. Även hantering av Skrivbordsbakgrunden.

Greenshot - http://getgreenshot.org/
Har du behov av att skapa skärmdumpar på ett smidigt sätt och dessutom kunna jobba vidare med dom är Greenshot ett fantastiskt verktyg!

WinDirStat - https://windirstat.net/
Få en grafisk översikt över din hårddisk och var ev. "plats-tjuvar" kan finnas om du börjar få ont om disk-utrymme! Litet, smidigt och enkelt att använda.

Kontroll av hårdvara

CPU-Z - http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
Kontroll och översikt över din processor.

GPU-Z - http://www.techpowerup.com/gpuz/
Kontroll och översikt över ditt grafikkort.

GFX Hardware Test - http://www.ironcadsupport.se/filer/GFX_HARDWARE_ANALYSIS2010_vc10_install.zip (17,3 MB)
Ett grafiktest för att se om ditt grafikkort klarar OpenGL, DirectX och OpenGL2. Packa upp zip-filen och kör installationen. Därefter visas de tre olika testen i Windows Startmeny.

SSD Life - http://ssd-life.com/index.html
Kontroll av din SSD och dess beräknade livslängd.

OBS! Solidmakarna ger ingen support för dessa program. Använd dem gärna och använd dem mycket, men sök på internet när du har frågor som ev. dyker upp.