NY SUPPORTSIDA

Nu på fredag den 27:e mars är det tillslut dags att byta ut vår supporthemsida. Efter nästan 10 år i tjänst är det dags för den här sidan att gå i pension då vi har en helt ny supportsida under solidmakarna.se/ironcad-dcs-support/

Du behöver inte aktivt göra något utan kommer styras om per automatik när det är dags, men under en period kommer vi överföra vissa delar från denna sida till den nya och kanske kommer något att saknas under tiden. Hör gärna av dig till oss om det är något särskilt du saknar, men det viktigaste ska finnas redan från start.

Vår förhoppning och vårt mål är att kunna erbjuda en mer aktiv supportsida på sikt, med mer videomaterial och fler guider! Du ska alltid kunna hitta vad som är aktuellt och de senaste installationsfilerna så enkelt som möjligt.

NySupportsida

Behöver du återställa gränssnittet i IRONCAD?

Ibland händer det att historieträdet eller katalogbrowsern har lyckats "försvinna", eller kanske en ikonrad (toolbar) saknar en ikon eller att ikonerna uppe i Quick Access Toolbar, längst upp till vänster i överkanten, ändrats eller kanske saknar någon ikon. Det kan också hända att vissa bokstäver på tangentbordet inte går att skriva in som namn i trädet, det är de tangenter som är kopplade till kortkommandon som låst sig.

Det som då har hänt är att de XML-filer som hanterar detta blivit korrupt eller fått en felaktig inställning, kanske pga tilläggsprogram som lagts till eller att ändringar av gränssnittet som man gjorde inte sparades korrekt när man stängde ner IRONCAD. XML-filerna hanterar alltså gränssnittet och dess utseende och upplägg.

För att fixa detta behöver man ta bort XML-filerna och återställa, antingen ens egna backupfiler eller IRONCAD's standardupplägg. Det gör man genom att leta fram och ta bort dem via Windows Utforskaren.

Öppna Utforskaren och skriv in följande i adressfältet (inkl %-tecken):

%appdata%\ironcad\

Verkställ med [Enter].

Du hoppar nu automatiskt till din användarunika programinställningsmapp AppData\Roaming\, och program-mappen IronCAD.

Där ser du nu en mapp per program i IronCAD's programsvit. Gå in under den som motsvarar det program du ska återställa, t.ex. IRONCAD eller INOVATE. Öppna därefter mappen som motsvarar den version du just nu använder. Här kan det vara lite klurigt, då programversionen och "programetiketten" inte är lika.

Mappen 17.0\ motsvarar v2015
Mappen 18.0\ motsvarar v2016
Mappen 19.0\ motsvarar v2017
Mappen 20.0\ motsvarar v2018
Mappen 21.0\ motsvarar v2019

Gå sedan vidare till mappen en-us och därefter Customization

Här ligger nu fyra XML-filer som du kan ta bort.

OBS! Se till att du stängt av IRONCAD först, annars tar det inte effekt.

Ett snabbare sätta att komma fram direkt till mappen med XML-filer är att använda hela sökvägen till den version du använder.
Kopiera och klistra in den text som motsvarar den version du använder.

IRONCAD v2015: %appdata%\IronCAD\IRONCAD\17.0\en-us\Customization
IRONCAD v2016: %appdata%\IronCAD\IRONCAD\18.0\en-us\Customization
IRONCAD v2017: %appdata%\IronCAD\IRONCAD\19.0\en-us\Customization
IRONCAD v2018: %appdata%\IronCAD\IRONCAD\20.0\en-us\Customization
IRONCAD v2019: %appdata%\IronCAD\IRONCAD\21.0\en-us\Customization

Är det första gången du tar bort XML-filerna så har du ingen backup att använda dig av. Ta bort alla filer och starta sedan upp IRONCAD. Se till att gränssnittet ser ut som du tänkt dig, lägg själv till och ta bort de ikoner etc på det sätt som du vill ha det.

Stäng sedan programmet igen.

Nu återskapas XML-filerna och har de inställningar som användes när programmet stängdes.

Ta gärna en backup av filerna, enklast är genom att markera de 4 filerna och högerklicka på dem. Välj sedan Skicka till > Komprimerad mapp.
Alternativt zippa med valfritt komprimeringsprogram, t.ex. 7-zip.

Du har nu både återställt gränssnittet och gjort en backup som du kan återställa med i framtiden!